Dlaczego warto jeść ryby i które wybrać?

Ryby, obok mięsa, warzyw oraz zbóż stanowią doniosły składnik diety człowieka. W zależności od czasu oraz miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różny. Aktualnie, w naszym kraju ryby jada się nawet parę razy w tygodniu pod różnorodnymi postaciami. Ma prawo to być standardowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, jednakowoż również ryba pieczona, grillowana, przygotowywana na parze. Inne potrawy rybne, to legendarne potrawy ze śledzi solonych, jakich jest co bynajmniej tyle odmian, ile rejonów.

Odpowiednio każda jednostka, jaka w jakiś sposób absorbuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Dużo jada się sałatek śledziowych, a w pewnych sytuacjach świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się także ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po ekskluzywnego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli pragniesz zakupić je w dobre cenie, bez jakichkolwiek zahamowań zajrzyj na hurtownia ryb. Niestety ryby nie należą do artykułów tanich, szczególnie ryby lepszych odmian.

Kiedyś kultowy dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą właściwie drogą. Najtańsze są rodzime płotki oraz sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Specjaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, bowiem są one sztucznie hodowane oraz, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze prawidłowo karmione. U co wrażliwszych kontrahentów zjedzenie mięsa pangi sprawia odczyn alergiczny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić