Dieta bezglutenowa: czym jest?

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu pokarmów zawierających białko – gluten, w tym pszenicy, żyta i jęczmienia. Większość badań nad dietami bezglutenowymi została przeprowadzona u osób z celiakią, ale istnieje inne schorzenie zwane wrażliwością na gluten, które również wymaga specjalnej diety.

Jeśli masz nietolerancję glutenu, to powinnaś go całkowicie unikać. Jeśli go nie wykluczysz, doświadczysz silnego dyskomfortu i nieprzyjemnych skutków zdrowotnych. Oto kompletny przewodnik po diecie bezglutenowej, zawierający pyszne tygodniowe menu!

Co to jest gluten?

Gluten to rodzina białek występujących w pszenicy, jęczmieniu i życie. Niestety, wiele osób odczuwa dyskomfort po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Najcięższa reakcja nazywana jest celiakią. Celiakia dotyczy nawet 1% populacji.

Są to najczęściej wykonywane badania w celu wykrycia celiakii:

  1. Badanie krwi. Badanie krwi pozwoli na wykrycie przeciwciał, które wchodzą w nieprawidłową interakcję z białkiem glutenu. Najczęściej wykonywanym badaniem jest test tTG-IgA.
  2. Biopsja jelita cienkiego. Osoby z pozytywnym wynikiem badania krwi prawdopodobnie będą musiały mieć wykonaną biopsję. Jest to proces, w którym mała próbka tkanki jest pobierana z jelita i sprawdzana.

Najlepiej przebadać się pod kątem celiakii przed wypróbowaniem diety bezglutenowej. W przeciwnym razie lekarzowi trudno będzie stwierdzić, czy masz celiakię, czy nie. Jeśli nie masz celiakii, ale czujesz, że możesz być wrażliwy na gluten, możesz spróbować diety bezglutenowej przez kilka tygodni, aby zobaczyć, czy twoje objawy się poprawią. Skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem. Po jakimś czasie można ponownie wprowadzić do diety pokarmy zawierające gluten i zobaczyć jak się czujemy. Jeśli dieta bezglutenowa nie pomaga na objawy, prawdopodobnie coś innego jest przyczyną problemów trawiennych i konieczne będzie dalsze badanie. Zobacz więcej na stronie http://oblicz-bmi.pl/blog/zalety-diety-bezglutenowej/

Żywność, której należy unikać

Całkowite unikanie glutenu może być problematyczne ze względu na fakt, że gluten znajduje się w wielu składnikach żywności. Oto główne źródła glutenu: żywność na bazie pszenicy, taka jak otręby pszenne, mąka pszenna, orkisz i szara pszenica, jęczmień, żyto, słód i drożdże piwowarskie. Oto również niektóre pokarmy, które mogą mieć składniki zawierające dodatek glutenu:

  1. Chleb. Wszystkie chleby na bazie mąki pszennej.
  2. Makaron. Wszystkie makarony na bazie pszenicy.

  3. Zboża. Chyba, że na etykiecie zaznaczono, że jest to produkt bezglutenowy.
  4. Ciastka. Ciasta, ciasteczka, muffinki, pizza, bułka tarta i ciastka.
  5. Szybkie przekąski. Słodycze, batoniki musli, herbatniki, żywność paczkowana, orzeszki tostowe, chipsy i popcorn smakowy, precle.
  6. Sosy. Sos sojowy, sos teriyaki, sosy do sałatek.
  7. Napoje. Piwo, aromatyzowane napoje alkoholowe.

  8. Inne produkty spożywcze. Kuskus, rosół (chyba, że oznaczony jako “bezglutenowy”).

Najprostszym sposobem na uniknięcie glutenu jest spożywanie nieprzetworzonej żywności, która zawiera tylko jeden składnik. W przeciwnym razie należy czytać etykiety żywnościowe większości produktów spożywczych, które kupujesz.

Zalecana żywność

Istnieje mnóstwo opcji bezglutenowych, które pozwolą Ci cieszyć się zdrowymi i pysznymi posiłkami. Poniższe produkty spożywcze są naturalnie bezglutenowe: Mięso i ryby. Wszystkie mięsa i ryby. Jajka. Wszystkie rodzaje jaj są naturalnie bezglutenowe. Produkty mleczne. Zwykłe produkty mleczne, takie jak zwykłe mleko, zwykły jogurt i ser. Jednak smakowe produkty mleczne mogą mieć dodane składniki, które zawierają gluten, więc trzeba będzie czytać etykiety.

Owoce i warzywa. Wszystkie owoce i warzywa są naturalnie bezglutenowe. Zboża. Quinoa, ryż, gryka, tapioka, kukurydza, proso, amarantus i owies (jeśli są oznaczone jako “bezglutenowe”).

Skrobie i niektóre mąki. Ziemniaki, mąka ziemniaczana, kukurydza, mączka kukurydziana, mąka z ciecierzycy, mąka sojowa, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka z tapioki. Orzechy i nasiona. Wszystkie orzechy i nasiona. Masła i oleje. Wszystkie oleje i masła roślinne. Zioła i przyprawy. Wszystkie zioła i przyprawy. Napoje. Większość napojów z wyjątkiem piwa (o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe).

Korzyści zdrowotne wynikające z diety bezglutenowej

Oto główne korzyści płynące z diety bezglutenowej: Może łagodzić objawy trawienne. Większość ludzi próbuje diety bezglutenowej w celu leczenia problemów trawiennych. Należą do nich wzdęcia, biegunki lub zaparcia, gazy, zmęczenie i wiele innych objawów. Badania wykazały, że przestrzeganie diety bezglutenowej może pomóc złagodzić objawy trawienne u osób z celiakią i nieceliakalną wrażliwością na gluten.

Może zwiększyć poziom energii

Osoby z celiakią często czują się zmęczone, wyczerpane lub zdezorientowane. Objawy te mogą być spowodowane niedoborem składników odżywczych w wyniku uszkodzenia jelit. Na przykład niedobór żelaza może prowadzić do anemii, która jest częsta w celiakii. Jeśli masz celiakię, przejście na dietę bezglutenową może pomóc zwiększyć poziom energii i wyeliminować uczucie zmęczenia.

Może pomóc w utracie wagi

Stosując dietę bezglutenową często można zacząć tracić na wadze. Dzieje się tak dlatego, że eliminuje wiele niechcianych pokarmów, które dodają puste kalorie do Twojej diety. Te pokarmy często zastępuje się owocami, warzywami i chudym białkiem.

Ważne jest jednak, aby unikać przetworzonej “bezglutenowej” żywności, takiej jak ciasta, ciastka i przekąski, ponieważ mogą one szybko dodać wiele kalorii do diety. Skup się na jedzeniu całych, nieprzetworzonych pokarmów, takich jak owoce, warzywa i chude białka.

Może zmniejszyć przewlekły stan zapalny u osób z celiakią

Zapalenie jest naturalnym procesem, który pomaga organizmowi leczyć i uzdrawiać infekcje. Czasami zapalenie może wymknąć się spod kontroli i trwać przez tygodnie, miesiące, a nawet lata. Jest to znane jako przewlekły stan zapalny i może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić