Separatory tłuszczu – jakimi rzeczami może grozić zaniedbanie regularnego czyszczenia

Wszelakie restauracje i firmy zajmujące się przetwarzaniem żywności zaliczają się do obiektów wytwarzających dużą ilość tłustych odpadów, a ich bezpieczne utylizowanie stanowi poważne wyzwanie. Wykonywane zbyt rzadko czyszczenie separatorów tłuszczu doprowadzić może do szeregu nieprzewidzianych sytuacji, a ich skutki mogą odczuć nie tylko właściciele takich lokali. Korodowanie metalowych części instalacji przyspiesza się gwałtownie w obecności kwaśnych produktów powstających przy rozkładzie tłuszczów, a ewentualna naprawa uszkodzonych elementów wiąże się ze znacznymi finansowymi nakładami.

Reakcje chemiczne które zachodzą w nieoczyszczonym zbiorniku powodować mogą tworzenie się siarkowodoru, a ten toksyczny, niebezpieczny gaz może być zagrożeniem dla pracowników serwisowych. Nieprawidłowo funkcjonujący separator nie zatrzymuje cząsteczek tłuszczu, tworzących w kanalizacji miejskiej zatory, które mogą paraliżować infrastrukturę. Komunalne służby stosują specjalistyczne kamery do monitoringu stanu przewodów kanalizacyjnych, a zatory tłuszczowe umożliwiają identyfikację źródła zanieczyszczeń.

Wodociągowe firmy nakładają opłaty dodatkowe za przekroczone normy zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość takich kar może przewyższać wielokrotnie koszt regularnych serwisów posiadanego separatora. Temperatura wypuszczanych zanieczyszczeń wzrasta przy niedrożnym urządzeniu, a ciepłe ścieki szybciej ulegają procesom fermentacyjnym i gnilnym i fermentacyjnym. Zatem jeżeli chce się uniknąć takich niespodziewanych sytuacji i potencjalnych kłopotów, to polecaną opcją będzie systematyczny serwis separatorów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like